Черен Ориз 1000г Vivio
Черният ориз, след готвене, придобива виолетов оттенък, затова често се нарича и виолетов. Подобно на кафявия ориз, който не се сервира, той е богат на фибри, витамини, особено витамин Е, и минерали: желязо, цинк, мед. Черният ориз се готви по-дълго от другите видове ориз, от половин час до един час, и винаги остава леко хрупкав. Често се използва за приготвяне на здравословни десерти, например десерт от ориз с кокосово мляко. Черният ориз е богат на антиоксиданти, които помагат в борбата с свободните радикали, като по този начин ни предпазват от възпалителни състояния и много заболявания, и забавят клетъчното стареене. <strong> Хранителни стойности на 100 г </strong> енергийна стойност 1498KJ / 354Kcal - 18% ПДП * МАЗНИНИ 3,2 г - 5%, от които наситени мастни киселини 0,8 г - 4% ВЪГЛЕХИДРАТИ 72 г - 28%, от които захари 0,7 г < 1% ПРОТЕИНИ 7,7 г - 15% ФИБРИ 3,1 г НАТРИЙ 0,03 г < 1% * ПДП - Референтна хранителна стойност